Pse quhet Roma Qyteti i Përjetshëm?Në të gjithë botën, Roma, qyteti ynë, kur nuk quhet me emrin e vet quhet "Qyteti i Përjetshëm". Si vjen kjo? Le të shkojmë dhe të zbulojmë pse Roma quhet Qyteti i Përjetshëm.

Ky emër alternativ i Romës ka ekzistuar prej shumë kohësh, duke hyrë në gjuhën e zakonshme deri në atë masë sa e bën arsyen dhe origjinën e këtij emri pothuajse dytësore në sytë e shumë njerëzve. Gjithashtu sepse për një qytet që me perandorët dhe papët, në antikitet si në rilindje, për art apo për politikë, ka qenë gjithmonë protagonist që nga themelimi e deri në ditët e sotme, është një pseudonim që i përshtatet shumë historisë e qytetit.Shpesh, ata që duan të dinë pse Roma quhet Qyteti i Përjetshëm, mund të mendojnë gabimisht për një fragment nga vepra e Marguerite Yourcenar, "Kujtimet e Hadrianit". Në këtë vepër, në të cilën shkrimtarja franceze përfytyron një letër të gjatë të perandorit Hadrian, përmes së cilës ajo rishikon periudhën e Romës së Lashtë në të cilën ai udhëhoqi Perandorinë, në të cilën në një pikë të caktuar shqiptohet kjo fjali:

"Do të vijë Roma tjetër, dhe unë nuk mund ta imagjinoj fytyrën e tyre; por unë do të kem ndihmuar për t'i dhënë formë ... Roma do të jetojë, Roma do të zhduket vetëm me qytetin e fundit të njerëzve".

Fjalia, sado sugjestive dhe sado që të hedhë dorën mbi përjetësinë e Romës, nuk është arsyeja që shpjegon pse Roma quhet Qyteti i Përjetshëm. Romani Yourcenar, në fakt, daton në vitin 1951, kur për shekuj ishte në përdorim përkufizimi i qytetit të përjetshëm për Romën.

Poeti Tibullus në një pikturë të 1866 nga Lawrence Alma-Tadema


Por atëherë, pse Roma quhet Qyteti i Përjetshëm?

Autori i parë që foli për Romën në këto terma jetoi shumë shekuj më herët se Yourcenar. Ai është Albio Tibullo, një poet elegjiak latin që jetoi midis viteve 54 dhe 19 para Krishtit. Në librin e tij II të elegjive, në V poeti shkruan këto rreshta:

"Romulus Aeternae nondum formaverat Urbis moenia", e përkthyeshme në shqip si "As Romulus nuk kishte ndërtuar ende muret e qytetit të përjetshëm".

Kjo është aktualisht dëshmia më e vjetër e Romës e përcaktuar si Qyteti i Përjetshëm, dhe për këtë arsye është ndoshta fraza që ne po kërkojmë nëse duam të dimë pse Roma quhet Qyteti i Përjetshëm.

Leggi questo articolo in Italiano

Lesen Sie diesen Artikel auf Deutsch
Прочетете тази статия на български език

Nessun commento:

Posta un commento

Info sulla Privacy