Miért hívják Rómát örök városnak?Az egész világon Rómát, városunkat, amikor nem saját nevén hívják, "Örök Városnak" hívják. Hogy lehet ez? Megtudhatjuk tehát, miért hívják Rómát Örök Városnak.

Róma ezen alternatív neve nagyon régóta létezik, olyannyira belép a köznyelvbe, hogy ennek a névnek az oka és eredete sokak szemében szinte másodlagos. Azért is, mert egy olyan város számára, amely a császárokkal és a pápákkal együtt, az ókorban, mint a reneszánszban, a művészet vagy a politika számára, alapításától napjainkig mindig főszereplője volt, ez egy becenév, amely tökéletesen illeszkedik a a város története.Gyakran azok, akik tudni akarják, miért nevezik Rómát Örök Városnak, tévesen gondolhatnak Marguerite Yourcenar Hadrianus emlékei című művének egy szakaszára. Ebben a műben, amelyben a francia író Hadrianus császár hosszú levelét képzeli el, amelyen keresztül visszatekint az ókori Róma azon időszakára, amelyben a Birodalmat vezette, amelyben egy bizonyos ponton ezt a mondatot ejtik:

"Eljön a többi Róma, és nem tudom elképzelni az arcukat; de én segítettem ennek kialakításában ... Róma élni fog, Róma csak az emberek utolsó városával pusztul el".

Bármennyire is szuggesztív és bármennyire is kezet vet Róma örökkévalóságára, nem ez az oka annak, hogy Rómát Örök Városnak hívják. A Yourcenar-regény valójában 1951-re nyúlik vissza, amikor Róma örök városának meghatározását évszázadok óta használták.

A költő Tibullus Lawrence Alma-Tadema 1866-os festményén

De akkor miért hívják Rómát Örök Városnak?

Az első szerző, aki Rómáról beszélt ilyen fogalmakkal, sok évszázaddal korábban élt, mint Yourcenar. Albio Tibullo, elégikus latin költő, aki Kr.e. 54 és 19 között élt. II. Elégiás könyvében a költő a következő sorokat írja:

"Romulus Aeternae nondum formaverat Urbis moenia", magyarra fordítva: "Romulus sem emelte még az örök város falait".

Ez jelenleg Róma legrégebbi tanúsága, amelyet örök városként határoztak meg, és ezért valószínűleg ez a kifejezés, amelyet keresünk, ha meg akarjuk tudni, miért hívják Rómát örök városnak.

Nessun commento:

Posta un commento

Info sulla Privacy