Φάλαγγας (μπαστινάδο)

Ο φάλαγγας (μπαστινάδο) είναι μια μέθοδος βασανιστηρίων που με τους αιώνες έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου. Αναφέρεται συχνά ως στρατιωτική τιμωρία ευρέως διαδεδομένη στην Αρχαία Ρώμη, αλλά αυτό οφείλεται σε μια διφορούμενη μετάφραση που την οδηγεί να την συγχέει με το φουστούριο, του οποίου η φύση είναι πολύ διαφορετική.
Το bastinado συνίσταται στο να χτυπάμε τα πέλματα των γυμνών ποδιών του ατόμου που υπόκειται σε τιμωρία με μαστίγιο, ράβδο ή μπαστούνι γενικά από ξύλο. Αυτή η μορφή μαστιγώματος ποδιών είναι γνωστή με διάφορα ονόματα, ξεκινώντας από το προαναφερθέν μπιστινόδο (το οποίο προέρχεται από την ιταλική λέξη ραβδί, καθώς και από τη γερμανική παραλλαγή μπάστονά του) μέχρι το τουρκικό φαλάκα (το οποίο σε άλλες γλώσσες γίνεται falanga ή falaqa) και Το γεγονός είναι η εφαρμογή βασανιστηρίων σε όλο τον κόσμο από πολύ απομακρυσμένους χρόνους με όργανα διαφόρων ειδών σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος, όπως τα πέλματα των ποδιών.
 
bastinado piedi femminili
Γυναικεία πόδια που υποβάλλονται σε μπαστινάδο (credit: Julian Von Bredow/Wikicommons)
 
Τα πέλματα των ποδιών είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ λεπτό μέρος του σώματος, πλούσιο σε νευρικές απολήξεις, και αυτή η σωματική τιμωρία βλάπτει κυρίως το δέρμα και τους μυϊκούς ιστούς, καθιστώντας συχνά επώδυνο να περπατάς και να στέκεις όσους υπόκεινται σε τιμωρία. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του bastinado είναι ότι, εάν δεν εφαρμόζεται με ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο, σπάνια αφήνει ορατά σημάδια. Μια ιδιαίτερα σκληρή εφαρμογή βασανιστηρίων, μέσω ιδιαίτερα σκληρών εργαλείων όπως μεταλλικών ράβδων, είναι ικανή να αφήσει μόνιμη βλάβη στο μυοσκελετικό σύστημα, αλλά γενικά χρησιμοποιήθηκε σε ήπιες μορφές, όπως θα δούμε. Εκτός από αυτό, σε πολλές περιπτώσεις ένας ψυχικός παράγοντας προστέθηκε σε αυτήν τη σωματική τιμωρία, λόγω του γεγονότος ότι όσοι το υποφέρουν αναγκάζονται να σταθούν χωρίς παπούτσια, γεγονός σε πολλές περιπτώσεις θεωρούμε ταπεινωτικό ή ταπεινωτικό, όπως ήταν χαρακτηριστικό των σκλάβων και των θεών. τρόφιμοι.
Η προέλευση αυτής της σωματικής τιμωρίας είναι πολύ αρχαία: μερικές από τις πιθανές μαρτυρίες της βρίσκονται στη Βίβλο (συγκεκριμένα στα βιβλία των Παροιμιών, του Λευιτικού και του Δευτερονόμου), που υποδηλώνουν ότι αυτή η πρακτική έχει πολύ μακρινές ρίζες στο χρόνο.
 Μερικές μαρτυρίες μιλούν επίσης για αυτήν την τιμωρία που χρησιμοποιήθηκε στην Αρχαία Αίγυπτο, ενώ υπάρχουν λανθασμένες αποδείξεις για τη χρήση της στην Αρχαία Ρώμη. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, στην πραγματικότητα, μια μετάφραση από το ελληνικό κείμενο των Ιστοριών του Πολύβιου δείχνει ως «μπαστινάδο» την πολύ διαφορετική τιμωρία του φουστουρίου, αναφερόμενη στη χρήση «ραβδιών» για την εφαρμογή των βασανιστηρίων. Το φουστούριο, στην πραγματικότητα, συνίστατο στον ξυλοδαρμό (συχνά μέχρι θανάτου) των καταδικασθέντων από πολλά άτομα σε όλα τα μέρη του σώματος, και εφαρμόστηκε ιδιαίτερα στον στρατό.
 
Egitto bastinado
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι υπέβαλαν έναν άνθρωπο στην τιμωρία του μπαστίναδο
 
Στην Αρχαία Ρώμη, ωστόσο, οι εγχώριες σωματικές τιμωρίες σε σκλάβους ήταν πολύ συνηθισμένες με μαστίγια και μπαστούνια, συχνά παρόμοιες με τις ράβδους, και ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι σκλάβοι ήταν συχνά χωρίς παπούτσια, πρέπει να φανταστούμε πόσο εύλογο να τους μεταδίδεται ο μπαστινάδος ως τιμωρία για διάφορους λόγους, ακόμη και αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες.
Τους επόμενους αιώνες, τα βασανιστήρια του μπαστινάδο εξαπλώθηκαν πάνω απ 'όλα στην Άπω Ανατολή και στη Μέση Ανατολή, όπου χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα, ειδικά ως τιμωρητική πρακτική πειθαρχικού χαρακτήρα. Συνήθως το θύμα αναγκάστηκε να ξαπλώσει στο έδαφος και τα πόδια του ήταν δεμένα σε ένα οριζόντιο ραβδί τοποθετημένο σε υψηλότερο ύψος.
 
Mappa Bendery 1713
Ένας χάρτης του Bendery από το 1713 δείχνει μερικές φωτογραφίες των Τούρκων στρατιωτών που σκοπεύουν να τιμωρήσουν έναν άνδρα με το μπαστινάδο
 
Οι επαφές (επίσης πολεμικής φύσης) που μεταξύ του Μεσαίωνα και των επόμενων αιώνων αφορούσαν τον αραβικό κόσμο και την Ευρώπη οδήγησαν σε μεγαλύτερη γνώση και διάδοση αυτής της σωματικής τιμωρίας, και επίσης για αυτόν τον λόγο αναφέρεται στο Ratto dal Serraglio και στο Magic Flute του Wolfgang Amadeus Mozart.
Τις πιο πρόσφατες εποχές, το bastinado έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια βίαιη καταστολή ως μορφή σωματικής τιμωρίας σε πολλές χώρες του κόσμου, και ακόμη και σήμερα, δυστυχώς, σε χώρες όπου δεν υπάρχει σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μια ευρεία σωματική τιμωρία.
Παράλληλα με αυτό, όπως και για πολλά άλλα βασανιστήρια του παρελθόντος, χρησιμοποιείται (προφανώς με έναν υγιή, ασφαλή και συναινετικό τρόπο) ως ερωτική πρακτική BDSM.

Nessun commento:

Posta un commento

Info sulla Privacy