Γιατί η Ρώμη ονομάζεται Αιώνια Πόλη;Σε όλο τον κόσμο, η Ρώμη, η πόλη μας, όταν δεν καλείται από το όνομά της, ονομάζεται "η Αιώνια Πόλη". Πώς γίνεται αυτό; Ας δούμε λοιπόν γιατί η Ρώμη ονομάζεται Αιώνια Πόλη. 

Αυτό το εναλλακτικό όνομα της Ρώμης έχει διαδεδοθεί για πολύ καιρό, εισάγοντας τόσο πολύ στην κοινή γλώσσα ώστε να καταστήσει τον λόγο και την προέλευση αυτού του ονόματος στα μάτια πολλών σχεδόν δευτερογενών. Επίσης, επειδή για μια πόλη που, με τους αυτοκράτορες και τους Πάπες, στην Αρχαιότητα όπως στην Αναγέννηση, για την Τέχνη ή την Πολιτική, από το ίδρυμα μέχρι σήμερα ήταν πάντα πρωταγωνιστής, είναι ένα ψευδώνυμο που ταιριάζει τέλεια με την ιστορία της πόλης.

Συχνά, όσοι θέλουν να μάθουν γιατί η Ρώμη ονομάζεται Αιώνια Πόλη, μπορούν να σκεφτούν λανθασμένα ένα πέρασμα από το έργο του Marguerite Yourcenar, Memorie di Adriano. Σε αυτό το έργο, στο οποίο ο Γάλλος συγγραφέας φαντάζεται μια μακρά επιστολή του αυτοκράτορα Αδριανού, μέσω του οποίου εντοπίζει την περίοδο της Αρχαίας Ρώμης στην οποία καθοδήγησε την αυτοκρατορία, όπου σε ένα ορισμένο σημείο εκφράζεται μια τέτοια φράση:

 "Άλλο Ρώμη θα έρθει και δεν μπορώ να φανταστώ το πρόσωπό του, αλλά θα το βοηθούσα να το διαμορφώσω ... Η Ρώμη θα ζήσει, η Ρώμη θα χαθεί μόνο με την τελευταία πόλη των ανθρώπων".

Η φράση, όσο υποδεέστερη και όσον αφορά το χέρι στην αιωνιότητα της Ρώμης, δεν είναι ο λόγος που εξηγεί γιατί η Ρώμη ονομάζεται Αιώνια Πόλη. Στην πραγματικότητα, το μυθιστόρημα του Youcenar χρονολογείται από το 1951, όταν ο ορισμός της Αιώνιας Πόλης για τη Ρώμη ήταν σε χρήση εδώ και αιώνες.
Ο ποιητής Tibullo σε μια ζωγραφική του 1866 από τον Lawrence Alma-Tadema

Αλλά τότε, γιατί η Ρώμη ονομάζεται Αιώνια Πόλη; Ο πρώτος συγγραφέας που μίλησε για τη Ρώμη με αυτούς τους όρους έζησε πολλούς αιώνες νωρίτερα από ό, τι η Yourcenar.

Αυτός είναι ο Albio Tibullo, ένας λαξευτός λαγνετός ποιητής που ζούσε μεταξύ 54 και 19 π.Χ. Στο βιβλίο του ΙΙΙ των ελεημιών, στο Β ο ποιητής γράφει τους ακόλουθους στίχους: "Romulus Aeternae nondum formaverat Urbis moenia", που μεταφράζεται στα ιταλικά ως "Ούτε είχε Ρομπούλ ανέβασε τα τείχη της Αιώνιας Πόρου". Αυτή είναι σήμερα η παλαιότερη απόδειξη της Ρώμης που ορίζεται ως η αιώνια πόλη και επομένως είναι ίσως η φράση που ψάχνουμε αν θέλουμε να μάθουμε γιατί η Ρώμη ονομάζεται Αιώνια Πόλη.

Leggi questo articolo in Italiano
Read this article in English
Lesen Sie diesen Artikel auf Deutsch
Прочетете тази статия на български език

Nessun commento:

Posta un commento

Info sulla Privacy